Nieuwe Treeker agenda met boeiende wandelingen

De Treeker agenda voor 2018 heeft veel in petto. Met nieuwe thema's, gastsprekers en natuurlijk (culinaire) verwennerij tussendoor of na afloop. Een aantal 'succesnummers' uit het seizoen ervoor keren terug, zoals de  Midzomernachtwandeling en het Treeker Kerstfeest met een hoornblazersconcert. 

De 'Treeker wandelingen' worden telkens op zaterdagen georganiseerd vanaf verschillende locaties op het landgoed of vanuit het landgoedkantoor aan de Treekerweg 11a in Leusden. 

Wacht niet te lang met aanmelden, want de beschikbaarheid is beperkt.

Ontdekking van het Treeker oerbos bij het Vogelwater met professor Jos Bazelmans  | zaterdag 21 april 15.00 uur

In maart 2017 haalde het nieuws de tv journaals en vele kranten: een 13.000 jaar oud oerbos was ontdekt op Den Treek-Henschoten door professor dr. Jos Bazelmans. Jos komt vertellen over de ontdekking maar ook over het uitvoerige onderzoek en over de nieuwe klimatologische inzichten uit dat onderzoek. 

We verzamelen bij de parkeerplaats bij 't Waswater nabij de Waterlooweg 36 in Leusden (dichtbij het Vogelwater). Daar staat de tent waar u verwelkomd wordt met koffie en thee. Na afloop worden een drankje en hapje geserveerd. Kom vooral lopen of op de fiets want het aantal parkeerplaatsen is beperkt.
De bijdrage aan deze wandeling is € 10,00 per persoon. De opbrengst wordt besteed aan banken op het landgoed van Treeker hout.

Het maximaal aantal deelnemers voor deze wandeling is bereikt. U kunt zich hiervoor helaas niet meer aanmelden. Wellicht komt in het najaar een tweede wandeling over het oerbos. Wij informeren u hier te zijner tijd over via onze nieuwsbrief.

Avondwandeling met de herderin van de schaapskudde De Treeker Wissel op ’t Hazenwater

Zaterdag 30 juni 20.00 - 22.30 | Parkeerplaats bij 't Waswater nabij de Waterlooweg 36 in Leusden

Een avondwandeling met een schaapskudde van zo'n 350 dames en hun herderin op één van de mooiste heideterreinen in de provincie Utrecht: dat is een belevenis. We starten met een kop koffie of thee op de parkeerplaats bij 't Waswater aan de Waterlooweg in Leusden. Na een korte inleiding vertrekken we voor een prachtige avondwandeling over 't Hazenwater. Onderweg vertellen onze landgoedgids Hans Nijman en herderin José Struik over dit gebied, over de schapen en over hun dagelijkse bijdrage aan het onderhoud van de natuur. Na afloop krijgt u een borrel in het veld. We eindigen om 22.30 uur. De kosten van deze wandeling bedragen € 15,00 per persoon. De opbrengst wordt deels besteed aan nieuwe banken op het landgoed van Treeker hout. 

Het maximaal aantal deelnemers voor deze wandeling is bereikt. U kunt zich hiervoor helaas niet meer aanmelden. Wellicht komt in de loop van de zomer een tweede wandeling met de schaapskudde. Wij informeren u hier te zijner tijd over via onze nieuwsbrief.

Oogstdag

Zaterdag 11 augustus | hoek Paradijsweg en Buurtweg Leusden

Op de tweede zaterdag van augustus, wanneer de rogge goudgeel en rijp op het land staat, is het een drukte van belang op landgoed Den Treek-Henschoten. Oude oogstmachines komen uit de schuur, worden gesmeerd en laten hun wielen draaien. De paarden spannen de spieren en lopen voor de boerenwagen alsof ze dit nog dagelijks doen. Tientallen vrijwilligers, gestoken in kledij uit vroeger tijden, steken de handen uit de mouwen. Er zijn demonstraties, diverse oude ambachten, de geur van gebakken wafels en nostalgische kinderspelen. De jaarlijkse oogstdag laat het verleden herleven en is een geweldige beleving. Het landgoed is er ook te vinden met een eigen landgoedkraam vol informatie en gezelligheid.

Naar website Oogstdag

Treeker wandeling over de twee levens van hout met beheerder Martin Nolsen

Zaterdag 15 september 15.00 - 17.30 | vanuit het landgoedkantoor

Het bos gaat pas echt leven wanneer onze beheerder en boskenner Martin Nolsen erover gaat vertellen. Begin 2018 deed hij dat nog bij het tv programma BinnensteBuiten. In het bos zijn namelijk twee levens van hout te vinden: het levende hout en het dode hout. Hoe worden de bossen beheerd, hoe gaat de houtoogst in z'n werk en wat gebeurt met het hout dat is geoogst? Hoe en als wat  krijgt dat hout een tweede leven? Samen met onze landgoedgids Hans Nijman beantwoordt hij al uw vragen. Deelname kost € 10,00 per persoon. We starten met koffie/thee en eindigen met een borrel op het landgoedkantoor. De opbrengst van deze wandeling wordt besteed aan banken op het landgoed van Treeker hout. Adres: Treekerweg 11a in Leusden.

Aanmelden

Treeker wandeling over het Henschotermeer met z’n 11 eiken met gastspreker Fleur de Beaufort

Zaterdag 6 oktober 12.30 - 15.00 | bij de houtschuur achter Zeisterweg 76 in Woudenberg

Onze landgoedgids Hans Nijman en gastspreker Fleur de Beaufort nemen u mee uit wandelen langs het Henschotermeer en vertellen u over de historie van Henschoten, van het Henschotermeer en wat de 11 eiken bij het meer te maken hebben met de familieleden-eigenaren. U wordt ontvangen met een broodje en een kop soep uit de kofferbak. De kosten van deze wandeling bedragen € 10,00 per persoon. Parkeren kan op aanwijzing bij de houtschuur achter de Zeisterweg 76 in Woudenberg. De opbrengst van deze wandeling wordt besteed aan nieuwe banken op het landgoed van Treeker hout. 

Aanmelden

Treeker wandeling over de landbouw op het landgoed met gastsprekers Jan en Lisanne Oskam inclusief een bezoek aan hun melkveebedrijf

Zaterdag 24 november 15.00 - 17.30 | vanuit het landgoedkantoor

De landbouw is van oudsher een belangrijke peiler op het landgoed. De melkveebedrijven die het landgoed nu rijk is, hebben een boeiende historie en ondernemende eigenaren. Boer en boerin Jan en Lisanne Oskam leiden u rond op hun bedrijf en vertellen over hun onderneming, hun innovatiekracht en hun uitdagingen in de toekomst. Uiteraard kunt u zelf ook vragen stellen. U wordt ontvangen op het landgoedkantoor met een kop koffie of thee. Daarna wandelen we naar de boerderij Wellom van Jan en Lisanne en we eindigen weer op het landgoedkantoor met een drankje en een hapje. De kosten van deze wandeling bedragen € 15,00 per persoon, inclusief de rondleiding. De opbrengst wordt besteed aan nieuwe banken op het landgoed van Treeker hout. Adres: Treekerweg 11a in Leusden.

Aanmelden

Treeker Kerstfeest met midwinterwandeling en hoornblazers

Zaterdag 15 december van 15.00 - 17.30 | vanuit het landgoedkantoor

Tijdens het Treeker Kerstfeest komt u helemaal in de Kerststemming. Het landgoedkantoor wordt speciaal voor deze gelegenheid versierd en ook buiten is goed toeven rondom de vuurschuur en alle kaarsjes. U wordt om 15.00 uur ontvangen met een kop koffie of thee en lekkernijen. Om 15.30 uur gaan we een midwinterwandeling maken met onderweg hier en daar een mooi Kerstverhaal of anekdote in het bos. De midwinterwandeling wordt afgesloten met een optreden van de hoornblazers van 't Sticht, een glas glühwein of warme choco en Kerstbrood. De kosten bedragen € 10,00 per persoon. De opbrengst wordt besteed aan nieuwe banken op het landgoed van Treeker hout. Adres: Treekerweg 11a in Leusden.

Aanmelden