Nieuwe jaarprogramma met boeiende Treeker wandelingen nu online

Het nieuwe jaarprogramma met Treeker wandelingen in 2020 is klaar. De Treeker vrijwilligers van de evenementenploeg hebben weer een afwisselend programma voor u samengesteld. Sommige thema's keren op veler verzoek terug, maar er zijn ook nieuwe themawandelingen op en over het landgoed.

De 'Treeker wandelingen' worden telkens op zaterdagen georganiseerd vanaf verschillende locaties op het landgoed of vanuit het landgoedkantoor aan de Treekerweg 11a in Leusden. 

Wacht niet te lang met aanmelden, want de beschikbaarheid is beperkt.

Update van het onderzoek naar het Treeker oerbos met professor Jos Bazelmans  | 14 maart 15.00

In maart 2017 haalde het nieuws de tv journaals en vele kranten: een 13.000 jaar oud oerbos was ontdekt op Den Treek-Henschoten door professor dr. Jos Bazelmans. Jos komt opnieuw vertellen over de ontdekking maar ook over het uitvoerige onderzoek en over de nieuwe klimatologische inzichten uit dat onderzoek. 

We verzamelen bij de parkeerplaats bij 't Waswater nabij de Waterlooweg 36 in Leusden (dichtbij het Vogelwater). Daar wordt u verwelkomd met koffie en thee. Na afloop worden een drankje en hapje geserveerd. Kom vooral lopen of op de fiets want het aantal parkeerplaatsen is beperkt. De bijdrage aan deze wandeling is € 10,00 per persoon. De opbrengst wordt besteed aan banken op het landgoed van Treeker hout.

Aanmelden voor deze wandeling

Oude en nieuwe ambachten in bosbouw en beheer met Treeker ambachtsman John van Gulik

Zaterdag 11 april vanaf 15.00 vanuit het landgoedkantoor, Treekerweg 11a in Leusden 

Gastspreker John van Gulik is de ambachtsman en groenmedewerker van het landgoed. Hij weet veel over de bossen en de natuur. En hij heeft 'gouden handen'. We starten met een kop koffie of thee in het landgoedkantoor aan de Treekerweg 11a in Leusden. Na een korte inleiding maken we een wandeling langs de nieuwe werkschuur, gebouwd van Treeker hout. Onderweg vertellen onze landgoedgids Hans Nijman en John Gulik over de oude en nieuwe ambachten op het landgoed. Tijdens de wandeling bezoeken we ook een schuur waar oude Treeker gereedschappen worden getoond. Na afloop is er een borrel in het landgoedkantoor. We eindigen om 17.30 uur. De kosten van deze wandeling bedragen € 10,00 per persoon. De opbrengst wordt grotendeels besteed aan nieuwe banken op het landgoed van Treeker hout. 

Aanmelden

75 jaar bevrijding: wandeling met Ronald Polak over de ontmanteling van de Duitse troepen op het landgoed en op de Leusderheide

Zaterdag 2 mei vanaf 15.00 uur vanaf de parkeerplaats P4 nabij het Treeker Punt

Gastspreker Ronald Polak is voorzitter van de Historische Kring Leusden en mede-auteur van het recent verschenen boek Afgemarcheerd. Het boek beschrijft de ontwapening van duizenden Duitsers op de grens van Leusden met Woudenberg in de meidagen van 1945. Polak kreeg bij zijn schrijven steun van Johan de Kruijff, voorzitter van Oud Woudenberg. Harry Ruys van Kamp Amersfoort werkte er ook aan mee. Aanleiding voor het boek vormde informatie die Johan de Kruijff opdeed tijdens zijn onderzoek naar het schijnvliegveld op de Leusderheide. Hij gaf daar lezingen over en ontmoette mensen die hem vertelden dat na 5 mei 1945 duizenden militairen van de Wehrmacht in Den Treek hebben gebivakkeerd. Ze werden daar ontwapend door Britse soldaten en er nog bijna twee weken gevangen gehouden. Hun wapens en uitrusting moesten ze dumpen op de Leusderheide. 

We starten met een kop koffie of thee bij P4, de parkeerplaats nabij het Treeker Punt aan de Doornseweg. Na afloop is er een borrel in het landgoedkantoor. We eindigen om 17.30 uur. De kosten van deze wandeling bedragen € 10,00 per persoon. De opbrengst wordt grotendeels besteed aan nieuwe banken op het landgoed van Treeker hout. 

Aanmelden

Avondwandeling met de herderin van de schaapskudde De Treeker Wissel op ’t Hazenwater

Zaterdag 13 juni 19.30 - 22.00 | Parkeerplaats bij 't Waswater nabij de Waterlooweg 36 in Leusden

Een avondwandeling met een schaapskudde van zo'n 350 dames en hun herderin op één van de mooiste heideterreinen in de provincie Utrecht: dat is een belevenis. We starten met een kop koffie of thee op de parkeerplaats bij 't Waswater aan de Waterlooweg in Leusden. Na een korte inleiding vertrekken we voor een prachtige avondwandeling over 't Hazenwater. Onderweg vertellen onze landgoedgids Hans Nijman en herderin José Struik over dit gebied, over de schapen en over hun dagelijkse bijdrage aan het onderhoud van de natuur. Na afloop is er een borrel in het veld. We eindigen om 22.00 uur. De kosten van deze wandeling bedragen € 10,00 per persoon. De opbrengst wordt grotendeels besteed aan nieuwe banken op het landgoed van Treeker hout. 

Aanmelden

De geschiedenis van Den Treek in de laatste 150.000 jaar met professor Jos Bazelmans

Zaterdag 11 juli vanaf 15.00 uur vanaf de parkeerplaats bij 't Waswater, nabij Waterlooweg 36 in Leusden

Professor Jos Bazelmans is opnieuw onze gastspreker en vertelt dit keer als geomorfologisch expert over de geschiedenis van het gebied dat nu Den Treek heet. Tijdens deze boeiende wandeling die o.a. langs 't Langeveen en de Ringheuvels voert wordt er een tijdspad van 150.000 jaar belicht. We verzamelen bij de parkeerplaats bij 't Waswater nabij de Waterlooweg 36 in Leusden (dichtbij het Vogelwater). Daar wordt u verwelkomd met koffie en thee. Na afloop worden een drankje en hapje geserveerd. Kom vooral lopen of op de fiets want het aantal parkeerplaatsen is beperkt. De bijdrage aan deze wandeling is € 10,00 per persoon. De opbrengst wordt grotendeels besteed aan banken op het landgoed van Treeker hout.

Aanmelden

Oogstdag

Zaterdag 8 augustus | hoek Paradijsweg en Buurtweg Leusden

Op de tweede zaterdag van augustus, wanneer de rogge goudgeel en rijp op het land staat, is het een drukte van belang op landgoed Den Treek-Henschoten. Oude oogstmachines komen uit de schuur, worden gesmeerd en laten hun wielen draaien. De paarden spannen de spieren en lopen voor de boerenwagen alsof ze dit nog dagelijks doen. Tientallen vrijwilligers, gestoken in kledij uit vroeger tijden, steken de handen uit de mouwen. Er zijn demonstraties, diverse oude ambachten, de geur van gebakken wafels en nostalgische kinderspelen. De jaarlijkse oogstdag laat het verleden herleven en is een geweldige beleving. Het landgoed is er ook te vinden met een eigen landgoedkraam vol informatie en gezelligheid.

Meer lezen

Treeker wandeling over en op ‘t Heihuis in Driebergen met beheerder Martin Nolsen

Zaterdag 26 september vanaf 15.00 uur | Parkeren: nabij restaurant Klein Zwitserland aan de Traaij 295 in Driebergen

Onze beheerder en boskenner Martin Nolsen neemt u mee over 't Heihuis, het meest recent aangekochte deel van het landgoed. Een spannend deel waar veel over te vertellen is. Neem de stuifzandgronden of het Aspergeveld. Ook thema's als het Natuurnetwerk en landgoedbeheer komen tijdens deze wandeling voorbij. Samen met onze landgoedgids Hans Nijman beantwoordt hij al uw vragen. Deelname kost € 10,00 per persoon. We starten met koffie/thee in het veld en eindigen met een borrel, eveneens in het veld. De opbrengst van deze wandeling wordt grotendeels besteed aan banken op het landgoed van Treeker hout. 

Aanmelden

Treeker wandeling over de nachtbewoners op het landgoed zoals uilen, roofvogels, vleermuizen en reeën met veldbioloog Erik Elivelt 

Zaterdag 31 oktober vanaf 16.00 uur | P1 langs de Treekerweg bij de Paradijsweg 

Gastspreker en veldbioloog Erik Elivelt inventariseert al jaren de natuur op het landgoed. Tijdens deze wandeling in de schemer vertelt hij samen met landgoedgids Hans Nijman over de nachtbewoners op het landgoed: uilen, roofvogels, vleermuizen en reeën komen tijdens de wandeling aan bod. We starten op de parkeerplaats P1 langs de Treekerweg/Paradijsweg. Hier wordt u ontvangen met koffie en thee. Na afloop van de wandeling is er een borrel op de parkeerplaats. We eindigen rond 18.30 uur. De kosten van deze wandeling bedragen € 10,00 per persoon. Parkeren kan op P1 langs de Treekerweg/Paradijsweg. De opbrengst van deze wandeling wordt besteed aan nieuwe banken op het landgoed van Treeker hout. 

Aanmelden

Treeker Kerstfeest met midwinterwandeling en hoornblazers

Zaterdag 19 december van 15.00 - 17.30 | vanuit het landgoedkantoor

Tijdens het Treeker Kerstfeest komt u helemaal in de Kerststemming. Het landgoedkantoor wordt speciaal voor deze gelegenheid versierd en ook buiten is goed toeven rondom de vuurschuur en alle kaarsjes. U wordt om 15.00 uur ontvangen met een kop koffie of thee. Om 15.30 uur gaan we een midwinterwandeling maken met onderweg hier en daar een mooi kerstverhaal en anekdote in het bos. De midwinterwandeling wordt afgesloten met een optreden van de hoornblazers, een glas glühwein of warme choco en kerstbrood. De kosten bedragen € 10,00 per persoon. De opbrengst wordt besteed aan nieuwe banken op het landgoed van Treeker hout. Adres: Treekerweg 11a in Leusden.

Aanmelden