Familielandgoed

Landgoed Den Treek-Henschoten is in gezamenlijk bezit van ruim 600 nazaten van Willem Hendrik de Beaufort, die het landgoed in 1807 kocht. De afgelopen eeuwen heeft het landgoed eens te meer bewezen dat het een betrouwbare partner is in natuurbescherming en natuurbeheer vanwege onze statutair verankerde doelstelling: het in stand houden van en zorg dragen voor het landschap en het natuurschoon.
In deze bewogen geschiedenis speelt één, naast Huize Den Treek staande eikenboom een belangrijke symbolische rol. In 1807, toen dit huis voor het eerst bewoond werd door de familie De Beaufort, is de traditie ontstaan om deze eik jaarlijks op te meten (zie foto).Sinds dat jaar symboliseert de eik het belang van de familieband, de historische ‘wortels’ en het blijvende karakter van het Landgoed. De boom werd met eerbied “De Treeker Eik” genoemd en werd zo de naamgever van de familiestichting.

Stichting De Treeker Eik

Familiestichting ‘De Treeker Eik’ is op 27 maart 1965 opgericht en organiseert voor haar familieleden activiteiten om de band met het familielandgoed Den Treek-Henschoten te versterken en hun kennis daarover te vergroten.
Regelmatige bezoekers vinden het één van de mooiste gebieden van Nederland. Zij verwonderen zich steeds weer over de schoonheid van de natuur, de diversiteit van het landschap, maar ook over de heldere visie waarmee de eigenaren van het landgoed, de familie De Beaufort en aanverwante families, dit landgoed bij elkaar hebben gebracht en gehouden gedurende een periode van ruim twee eeuwen.
Meer weten? Bekijk dan de drie afleveringen van Zicht op het Verleden met Floris van Asbeck, voorzitter van de Raad van Commissarissen van het landgoed.

Naar reportage Zicht op het Verleden

Wandelen met familie

Familielandgoed met Karakter, dat thema staat centraal op de Treeker wandeling. Onze landgoedgids Hans Nijman en twee leden van de familie De Beaufort nemen u mee over het landgoed en vertellen over de natuur, het beheer, de historie, de tradities en de familiebanden. De Treeker wandeling wordt telkens georganiseerd op een zaterdagochtend en duurt in totaal ongeveer 2,5 uur. U wordt ontvangen op het landgoedkantoor aan de Treekerweg 11a of op een locatie in het veld met koffie of thee en iets lekkers erbij. De Treeker wandelingen staat bol van de mooie verhalen en prachtige plekken op het landgoed die worden belicht. Iedere wandeling heeft een eigen thema en een eigen invulling. Parkeren is altijd mogelijk in de buurt van de wandeling en is gratis.

Naar agenda

Toen en nu in beeld

Zoveel generaties familiebezit, zoveel foto's van het ons zo dierbare Den Treek-Henschoten. Laat u verrassen door kiekjes van toen en nu, gerubriceerd in diverse categorie├źn.

Naar de Treeker beeldbank

Historische Commissie

Vanuit de familie is een Historische Commissie actief die zich bezighoudt met het veiligstellen en archiveren van historisch materiaal over het landgoed en over de familie. Deze commissie stelt zich ten doel om het verleden, het familiegevoel, de familiewaarden en landgoed Den Treek-Henschoten levend te houden voor de komende generaties. Een deel van het historisch materiaal is te vinden in de archieven van Eemland en Utrecht. Een ander deel is ondergebracht bij de Historische Kringen van Woudenberg en Leusden. Meer weten? Lees dan het interview met twee van de leden van de Historische Commissie.

Naar interview Historische Commissie