Treeker Info Punt | Doornseweg 23 Woudenberg

Het Treeker Info Punt is het eerste natuurcentrum op het landgoed. Hier wordt het verhaal verteld over de heide en de schapen in het gebied en over het bosbeheer en de bosbouw. Een eigen verhaal met een eigen karakter. Met een rondleiding in flyervorm en een ijsje of warme wafel 'Bij Kees'. Meer info en de openingstijden zijn te vinden via onderstaande button.

Naar Treeker Info Punt

Themawandelingen met audiotour

Landgoed Den Treek-Henschoten is opengesteld voor alle liefhebbers van de natuur. Bezoekers kunnen 'wandelenderwijs' en op eigen gelegenheid kennismaken met alle facetten van het landgoed. Op de site is over iedere themawandeling extra achtergrondinformatie te vinden, zoals een audiotour van 'huisecoloog' Wim Knol, een GPS route, een foto-album, filmbeelden en de wandelroute met uitgebreide wandelinfo in pdf.

De eerste twee themawandelingen zijn vanaf eind december 2015 geopend: De Historische Buitenplaats en Oud Cultuurlandschap. U vindt ze op de parkeerplaats aan het begin van de Treekerweg in Leusden en op de parkeerplaats bij de Buitenplaats Den Treek verderop op de Treekerweg in Leusden. Deze twee wandelingen zijn ontwikkeld met financiƫle steun van de ANWB.

Naar Themawandelingen

Regels op het landgoed

Om u en ook anderen optimaal te laten genieten, verzoeken wij u om het landgoed uitsluitend te bezoeken tussen zonsopgang en zonsondergang. Honden dienen te zijn aangelijnd. Bezoekers met loslopende honden riskeren een boete. De toezichthouders van het landgoed voeren regelmatig controles uit. Ter voorkoming van bosbranden zijn roken, bbq-en en open vuur op het landgoed niet toegestaan. Het landgoed investeert in de ontwikkeling van nieuwe natuur. Deze nieuwe, jonge natuur is kwetsbaar en verdraagt nog geen recreatie. Daarom is het noodzakelijk dat er gewandeld wordt op de paden.

Het landgoed betreden met een metaaldetector is niet toegestaan. Neem uw afval mee naar huis en bewijs de natuur daarmee een grote dienst. Het rijmpje uit 1916 geldt ook op Den Treek-Henschoten: Laat niet als dank voor het aangenaam verpozen, de eigenaar van het bos de schillen en dozen. Bedankt voor uw medewerking.

mountainbiken den treek

Fietsen en wandelen

Voor een mooie fietstocht kunt u ook op Den Treek-Henschoten terecht. Er zijn verharde fietspaden aangelegd door het gehele gebied. De wandelroutes, fietspaden en de parkeerplaatsen staan aangegeven op de landgoedkaart. Voor ieders veiligheid wandelen wandelaars op wandelpaden en fietsen fietsers op fietspaden. 

Bij de VVV Leusden zijn nog meer fiets- en wandelroutes in en om Leusden verkrijgbaar, gebundeld in twee boekjes: 'Leusden beleef je fietsend' en 'Leusden beleef je wandelend'. Voor meer informatie kijkt u op de site van de VVV Leusden: www.vvvleusden.nl.
Wilt u bij een bezoek aan het landgoed uw auto parkeren op één van de daarvoor bestemde parkeerplaatsen? Deze parkeerplaatsen zijn verspreid over het hele landgoed en eveneens te vinden op de landgoedkaart.

Naar Treeker landgoedkaart

Paardrijden

Landgoed Den Treek-Henschoten heeft circa 62 km. aan mooi aangelegde en goed onderhouden ruiterpaden, die zich ook prima lenen voor aanspanningen. De topografische ruiterroutekaart van Den Treek-Henschoten is HIER te bekijken en te downloaden.
Om van deze ruiterpaden gebruik te maken, dient u te beschikken over een ruiterkaart. Deze ruiterkaart is online te koop voor een dag, een week, een maand, zes maanden of een jaar en geeft u gelegenheid om tussen zonsopgang en zonsondergang op de daartoe aangelegde paden te rijden. De kosten bedragen per paard:
Jaarkaart (van 01-01 t/m 31-12): € 100,00 | Zes maanden kaart: € 70,00 | Maandkaart: € 30,00 | Weekkaart: € 20,00 | Dagkaart: € 10,00
Dagkaarten zijn ook te verkrijgen bij Pannenkoekenhuis Bergzicht, Doornseweg 23 in Woudenberg.

RUITERS OPGELET: tot en met het voorjaar 2019 worden de jaarlijkse houtoogstwerkzaamheden in het bos uitgevoerd. Ditmaal rondom De Hoogt en De Laagt in Maarn zoals op dit kaartje weergegeven. De ruiterpaden zijn hierdoor in dit gedeelte van het landgoed tijdelijk slecht begaanbaar.

Ruiterkaart bestellen

Mountainbiken

Op landgoed Den Treek-Henschoten is het alleen toegestaan om te mountainbiken op de verharde wegen en fletspaden. Het is niet toegestaan om te mountainbiken in de bossen, door open terreinen, op wandelpaden of op de ruiterpaden. Het landgoed werkt momenteel aan een klein netwerk aan mountainbikeroutes op het landgoed. Dit netwerk zal aansluiten op de andere MTB-routes op de Heuvelrug. Daarmee ontstaat een route van 180 kilometer aan MTB-routes die aan elkaar zijn geknoopt. Tot de aanleg van een klein netwerk op het landgoed is besloten om de natuur en het wild op het landgoed meer rust te  bieden. Maar bovenal komt een gescheiden mountainbiketracé de veiligheid van de verschillende groepen bezoekers ten goede. De laatste jaren ontstaan er steeds vaker conflicten tussen mountainbikers, wandelaars en ruiters. 

Het landgoed heeft een deskundige in de hand genomen die advies geeft over de aan te leggen parkoersen. Naar verwachting zal het nieuwe tracé in het voorjaar van 2020 klaar zijn. Over de aanschaf van een vignet en over de kosten daarvan bestaat nog geen duidelijkheid. De vergunnning voor mountainbikeroutes op de Utrechtse Heuvelrug die te koop is op www.mtb-utrechtseheuvelrug.nl geldt in omliggende gemeenten maar deze vergunning is niet geldig op Den Treek-Henschoten.

De Treeker App

Uw online gids voor een historische route over het landgoed; wandelend of met de fiets. De Treeker App is als web app te gebruiken via internet. Deze bijzondere historische route is tot stand gekomen in samenwerking met de Historische Commissie van Stichting De Treeker Eik. De Treeker App is ook te gebruiken op een pc, tablet of notebook.

Naar de Treeker App

Treeker wandelingen en evenementen op het landgoed

In de Landgoedagenda op deze site staan allerlei bijzondere, gezellige, sportieve en leerzame evenementen op het landgoed. Deze evenementen worden georganiseerd door vrijwilligers van het landgoed in samenwerking met familieleden-eigenaren. Van allerlei themawandelingen met gastsprekers tot het Treeker Kerstfeest.

Naar Agenda

Kamperen op het landgoed

Landgoed Den Treek-Henschoten beheert zelf geen campings of kampeerplaatsen. Kamperen op of bij het landgoed is o.a. mogelijk bij de volgende organisaties:

https://www.kampeerclub.nl/terrein/kampeerterrein-den-treek

http://cms.ncc.nl/club-terreinen/alle-terreinen?id=392

https://www.heigraaf.nl/accommodaties/kamperen

Veelgestelde vragen

Zoveel bezoekers, zoveel vragen. Over boswerkzaamheden, over recreatief medegebruik, maar ook over loslopende honden, overlast van mountainbikers of over ruiterpenningen. We hebben de veelgestelde vragen verzameld en geven er antwoord op, zodat u deze als bezoeker rustig kunt nalezen.

Naar veelgestelde vragen