Themawandeling De Historische Buitenplaats

Op de grens van de hoger gelegen Utrechtse Heuvelrug en de natte Vallei staat een groot monumentaal wit gebouw, Huize Den Treek. Hier stond ooit de boerderij “Treeke an den Beeke”
die aan de basis heeft gestaan van het landgoed. De onverharde oude Treekerweg verbindt alle monumentale gebouwen die samen de historische Buitenplaats Den Treek vormen. Ze hebben prachtige namen en u vindt ze langs deze bijzondere wandelroute: de Ossenstal, Wellom, het Jachthuis en de Hopschuur. Onderweg komen landschap, beheer, historie en natuurwaarden aan bod.
De wandeling heeft een lengte van 4,1 km.

Naar wandelinfo en audiotour

Themawandeling Oud Cultuurlandschap

Deze wandeling voert u langs de vroege cultuurontginning van het landgoed. Vlakbij de parkeerplaats vindt u de boerderij de Bruine Haar. Dit is één van de 26 oude boerenhoeven die behoorden tot de
Leusdermarke. Deze boeren woonden langs de rand van de Gelderse Vallei en de Utrechtse Heuvelrug en bewoonden en bewerkten al vanaf de veertiende eeuw het landschap.
Dit eeuwenoude landschap met landbouwgronden, hakhoutbosjes en houtwallen, met natte heidevelden en kleine veentjes kent mooie verhalen. Deze verhalen worden verteld door Wim Knol, de landgoedecoloog. De wandeling heeft een lengte van 4,5 km.

Naar wandelinfo en audiotour

Themawandeling over het Langeveen, de Ringheuvels en het Vogelwater

Na de vondst van het 13.000 jaar oude dennenbos op het landgoed zijn nu de voorbereidingen in volle gang voor een themawandeling over dit fascinerende onderwerp. Naar verwachting is deze wandeling in de loop van het voorjaar operationeel. Wilt u op de hoogte blijven van de opening van deze bijzondere themawandeling? Meldt u zich dan aan voor de nieuwsbrief 'LandgoedFlitsen'.

Naar achtergrondlinfo en route